Generace U: Do školy bezpečně a udržitelně - Do práce na kole

Generace U: Do školy bezpečně a udržitelně

Generace U: Do školy bezpečně a udržitelně
28. 5. 2019, 4 min. čtení

Cesta do školy může být zážitek. Jak příjemný, tak i velmi nepříjemný. Ranní procházka nebo projížďka na koloběžce pomůže dětem nastartovat den, zařadí pohyb do jejich denního režimu a často má i společenský rozměr. To všechno ale nemusí být tak růžové, když je okolí školy přeplněné auty hledající parkování a vypouštějící emise. To, jaké budou cesty vašich dětí, záleží i na vás.

Ve spolku Auto*Mat už roku 2009 vzděláváme děti prostřednictvím zážitků. Protože vysvětlování u tabule v tomto případě tolik nefunguje, s dětmi chodíme do terénu. Společně poznáváme sousedství školy a vytváříme bezpečný prostor. Kreslíme mapy okolí škol a podporujeme učitele, aby také pomocí těchto map zvládli zrealizovat podobné programy sami – naše vzdělávací aktivity jsme pojmenovali Generace U. A teď chceme jít ještě dál, rozjíždíme nový projekt s názvem „Do školy po svých, bezpečně a udržitelně“, který můžete sami podpořit!

 

Patří vaše děti ke Generaci U?

Písmeno U jsme nevybrali náhodou. Zastupuje slovo, které je a pro život obecně bude čím dál důležitější. Udržitelnost. A my si vzali na mušku zejména udržitelnost dopravní. Rodiče vesměs chtějí pro děti to nejlepší, ale právě tolik rozšířené rozvážení autem pro jejich potomky rozhodně není výhra. Nejenom, že děti jsou právě v autech (a na zadních sedadlech zvláště) vystavováni až 12x vyšším koncentracím škodlivých emisí, než pokud by po této cestě jeli na kole, nebo šli po chodníku (zdroje: Guardian – 1, 2), ale jejich rodiče také zvyšují automobilový provoz v blízkosti školy. Děti se tak proplétají mezi auty, která hledají parkování, a jejichž řidiči je často ze svého SUV ani nemůžou dobře vidět. Vyšší koncentrace výfukových plynů pod okny škol a školek pak rozdýchávají všechny děti ve třídách (toxičtější vzduch lze skutečně v důsledku naměřit i přímo v budovách škol).

 

Podpořte žáky v udržitelném cestování

Chcete se přestat bát pouštět své děti do školy pěšky či na kole nebo koloběžce? Chcete jim dopřát pocit samostatnosti? Zároveň ve vás ale hlodá červík pochybností o bezpečnosti takového cestování? Podpořte projekt „Do školy po svých, bezpečně a udržitelně“ a pomozte nám zapojit do terénních programů další a další třídy. Přispívat můžete přes darovací stránku.

 

A co dalšího kromě vzdělávacích vycházek a zážitkových programů děláme? Se středoškoláky vyrážíme na studentské cyklojízdy a zapojujeme do je výzvy Do školy na kole, s mateřskými a základními školami pak v soutěži sbíráme Zelené kilometry.

Děkujeme, že spolu s námi tvoříte město, ve kterém je radost žít. A že tuto radost teď pomůžete zprostředkovat i nastupující generaci – Generaci U.

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023 Cyklodoprava

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023
Proč jezdit na kole či chodit pěšky a ještě za to platit? Co lidé oceňují na výzvě Do práce na kole? Cyklodoprava

Proč jezdit na kole či chodit pěšky a ještě za to platit? Co lidé oceňují na výzvě Do práce na kole?

Proč jezdit na kole či chodit pěšky a ještě za to platit? Co lidé oceňují na výzvě Do práce na kole?
Společenský klub proti lycře: Chvála slowbikingu Cyklodoprava

Společenský klub proti lycře: Chvála slowbikingu

Společenský klub proti lycře: Chvála slowbikingu
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři