Cyklozaměstnavatelem roku 2020 je OLTIS Group z Olomouce - Do práce na kole

Cyklozaměstnavatelem roku 2020 je OLTIS Group z Olomouce

Cyklozaměstnavatelem roku 2020 je OLTIS Group z Olomouce
14. 7. 2020, 7 min. čtení

Letošního klání o titul Cyklozaměstnavatel roku se v celé ČR zúčastnilo celkem 430 firem. Na samotné špici hodnocení bylo velmi těsno, ale tříbodový náskok zaručil vítězství v této kategorii firmě OLTIS Group a.s.

OLTIS Group se mezi atraktivními zaměstnavateli neocitl žádnou náhodou. Společnost dvakrát za sebou získala titul Firma roku Olomouckého kraje a v roce 2018 byla dokonce oceněna 3. místem v celostátním kole této prestižní soutěže. Firma vyvíjející sofistikované informační systémy pro železnici, spedici a logistiku, tak přidává do sbírky další ocenění.

Hodnocení podmínek na pracovišti se letos poprvé konalo podle měřítek evropské certifikace Cyklozaměstnavatel, 430 firem vyplnilo sebehodnotící dotazník mapující, jak firma propaguje a koordinuje cyklodopravu, jak je parkování kol bezpečné, komfortní a přístupné, jaké zázemí mají zaměstnanci k dispozici a další. Firma OLTIS Group neváhala a na vítězství v kategorii v Do práce na kole navázala ověřenou evropskou certifikací, ve které získala nejvyšší, zlatou úroveň. Zajímá vás, na jaké hodnocení by dosáhla vaše firma? Vyzkoušejte evropskou certifikaci online vyplněním hodnotícího dotazníku.

O podmínkách v olomoucké centrále nám vyprávěla Zuzana Novotná, firemní koordinátorka Do práce na kole.

Jak jste se letos účastnili výzvy Do práce na kole?

Kolegové, kteří měli zájem zapojit se do výzvy Do práce na kole, mohli využít finanční podpory firmy, která všem včasným zájemcům uhradila startovné. Loňskou bohatou společnou snídani pro účastníky jsme letos nahradili online spojením, protože nouzový stav nám neumožnil setkat se osobně. Povzbudilo nás to na startu měsíce května k prvním jarním kilometrům soutěže. Letos se výzvy zúčastnilo 47 závodníků (o 10 více než loni) z celkových 230 zaměstnanců v rámci ČR. Jezdili jsme na kolech, koloběžkách, chodili jsme pěšky i běhali a samozřejmě jsme doma cvičili, abychom podpořili pravidelný pohyb v domácích podmínkách.
Připravili jsme i vnitrofiremní soutěže, které jsme orientovali v první řadě na pravidelnost pohybu, ale i výkonnostní sportovci měli svoji disciplínu, kde se mohl projevit jejich soutěžní duch. Náš nejúspěšnější kolega Aleš Ošťádal při 100% pravidelnosti najezdil na kole 3 210 km. Tento úctyhodný sportovní výkon mu přinesl vítězství v rámci výzvy v Olomouci a krásné 8. místo v rámci celé ČR. Navázal tak na loňské vítězství kolegy Libora Grmely, který v rámci olomoucké výzvy najezdil také krásných 2 568 km.

Jaký podíl vašich zaměstnanců nyní dojíždí do práce na kole?
Do olomouckého sídla přibližně 20 % kolegyň a kolegů dojíždí na kole a koloběžce, 60 % pěšky, vlakem či MHD, 2 kolegové běhají a 1 jezdí na longboardu.

Jaké jsou u vás podmínky pro dojíždění do práce na kole?
Díky nové budově v Olomouci máme dobré zázemí, které umožňuje každodenní dojíždění na kole všem zaměstnancům, kteří tuto aktivitu využívají. Již při projektování budovy se na naše cyklozaměstnance myslelo. Byla naprojektována a následně realizována prostorná kolárna. Máme bezpečné místo pro kola a koloběžky, kryté před povětrnostními vlivy a v blízkosti vchodů do budovy. V kolárně máme kompresor a základní sadu pro údržbu kol. Sprchy jsou umístěné na každém patře naší budovy. Posilovnu s výhledem na panorama Olomouce průběžně doplňujeme vybavením na sportování v nepříznivém počasí. Využívají ji jak výkonnostní sportovci při kondičním tréninku, tak kolegyně na (ne)pravidelné cvičení.
K posilovně perlička: Před nedávnem vedení souhlasilo s instalací velké televize do posilovny a kolega, který se v zimě tam chodí rád proběhnout, si na ní pouští záznamy závodů z maratonů. Jednou, když běžel v rámci televizního běžeckého pelotonu do zatáčky a kamera se naklopila do strany, náš milý kolega zabraný do situace, slítnul z pásu . Naštěstí se mu nic nestalo a nadále běhá za pěkného počasí venku, za horšího trénuje v horním patře.

Jaké máte další plány?
Nedávno jsme uskutečnili slavnostní vyhlášení vnitrofiremních soutěží Do práce na kole, kde byli všichni výherci odměněni hodnotnými cenami a speciálně na losovaný tým s pravidelností nad 66 % čekala velmi zajímavá odměna ve formě bezplatného ročního týmového využívání koloběžky Kostka Tour Max G5. Vítězem a držitelem koloběžky se stal tým z naší pardubické pobočky, na které bude posléze koloběžka sloužit jako firemní sdílené nemotorizované jednostopé vozidlo. A jaké máme plány? Přemýšlíme, jak ještě více vyšperkovat zázemí pro cyklisty v naší kolárně a na pobočkách a již také uvažujeme o novém ročníku Do práce na kole, abychom zapojili ještě více kolegyň a kolegů. V naší IT firmě pracuje spousta sportovců, kompenzujeme si sedavý styl práce a jsme rádi, že nás v tom firma podporuje.

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023 Cyklodoprava

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023
Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit? Květnová výzva

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?
GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU Květnová výzva

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři