Nový videoseriál AutoMatu vysvětluje, co je udržitelná mobilita - Do práce na kole

Nový videoseriál AutoMatu vysvětluje, co je udržitelná mobilita

Nový videoseriál AutoMatu vysvětluje, co je udržitelná mobilita
2. 4. 2021, 8 min. čtení

Co znamená pojem „udržitelnost“ už možná asi tušíte. Víte ale také, co si přesně představit pod pojmem „udržitelná doprava“? V textech AutoMatu i Do práce na kole s tímto spojením velmi často operujeme, zejména proto, že je jedním z klíčů ke kvalitnímu životu ve městech (a vůbec k možnosti ve městech dlouhodobě žít). A tak je načase, abychom tento pojem dobře vysvětlili. Naším přáním a cílem je, aby principům udržitelné dopravy, ale i urbanismu, porozumělo co nejvíce lidí, kteří o městech rozhodují, ale i těch, kteří v nich žijí. Proto jsme vytvořili videoseriál „AutoMatův průvodce udržitelnou mobilitou“, který vás s principy udržitelné dopravy seznámí.

Čím více lidí bude těmto tématům alespoň v základnu rozumět, tím snáze najdeme společenskou podporu pro řešení klimatické krize a znečištěného ovzduší, které má jen v ČR na svědomí úmrtí asi 25 000 lidí ročně. A právě doprava má v obou těchto oblastech zásadní podíl na příčinách.

Opravdu není na co čekat. Současný negativní vliv člověka na naši planetu a naše životní prostředí je natolik závažný, že každý rok, kdy můžeme učinit pozitivní změny, má obrovskou zdravotní, ekologickou i ekonomickou hodnotu. Téma klimatických změn a stavu atmosféry by se mělo stát tématem číslo jedna.

Abychom naše společenské uvažování a směřování alespoň trochu popostrčili, vyrobili jsme co nejvíce přístupný a věříme, že i zábavný, šestidílný videoseriál „AutoMatův průvodce udržitelnou mobilitou“, který vás seznámí s principy udržitelné dopravy. Určený je širokému publiku – od žáků druhého stupně základních škol až po dospělé v důchodovém věku. V rukopisu autorů seriálu poznáte jejich zalíbení ve filmech Karla Zemana a animacích Terryho Gilliama

Doufáme, že se vám seriál bude líbit stejně jako nám, že se díky němu něco nového přiučíte a třeba se i inspirujete pro více udržitelný život a pohyb po městě.

Seriál už před svým zveřejněním inspiroval prvního člověka – Kubu Duška, který ho režíroval: „Při vytváření tohohle seriálu jsem se nechal vtáhnout tématy a začal jsem jezdit mnohem aktivněji na kole. Dal jsem si výzvu, že ho budu používat denně, ať je jakékoliv počasí, a dělá mě to opravdu šťastným.“

Kuba dodává ke stylu seriálu: „Protože jsem velkým fanouškem filmů Karla Zemana a animací Terryho Gilliama, snažil jsem se obrazy zasadit do trochu podobného stylu a nadsázky, ale zároveň se držet reálných příkladů.“

Kompletní seriál najdete na našem YouTube kanále.

Na seriálu se podíleli:
Režie, animace, produkce: Jakub Dušek
Scénář: LAB, Lubor Tůma
Ilustrace: Maťo Mišík, Adriana Kováčová
Namluvila: Štěpánka Fingerhutová
Voiceover nahrál: Tomáš Průcha
Zvuk: Matěj Chrudina

Vznik seriálu finančně podpořilo Hlavní město Praha.

Dále děkujeme za podporu organizace OSIFE, pražského informačního centra OSN a Hlavního města Prahy.

 

Přispějte ke vzniku dalších dílů

Protože žijeme v době audiovizuální, chceme (a budeme) i nadále vstupovat do veřejného prostoru prostřednictvím dalších informativních videí, podcastů apod. Dává vám smysl, co děláme, a chcete vidět více takových videí a slyšet více podcastů? Podpořte náš spolek finančním darem na a staňte se členy a členkami našeho Klubu přátel.

 

Seznam dílů a jejich témat

Epizoda I. Úvod k principům udržitelného rozvoje a mobility
V AutoMatu velmi často operujeme s pojmem „udržitelná doprava“, protože je jedním z klíčů ke kvalitnímu životu ve městech (a vůbec k možnosti ve městech dlouhodobě žít). Co si ale pod tímto pojmem konkrétně představit? To vám vysvětlíme ve videoseriálu „AutoMatův průvodce udržitelnou mobilitou“, který vás s jejími principy seznámí.

 

Epizoda II. Příměstská doprava v metropolitním regionu
V druhém díle AutoMatova průvodce udržitelnou mobilitou se podíváme na příměstskou dopravu v pražském metropolitním regionu, a na její dopady na Prahu jako město. Jaký význam mají (a mohou mít) P+R a B+R parkoviště? A co vlaky – pomůžou dojíždění do centra?

 

Epizoda III. Veřejná doprava v hlavním městě
Třetí díl AutoMatova průvodce udržitelnou mobilitou se zaměří na veřejnou dopravu v Praze – na metro, tramvaje, autobusy a elektrobusy, ale dokonce i na vlaky. Co je Metro S, kam se vydá první tramvaj za hranice Prahy a budeme se v Praze v budoucnosti přepravovat i vzduchem?

 

Epizoda IV. Individuální automobilová doprava ve městě
Tématem čtvrtého dílu AutoMatova průvodce udržitelnou mobilitou je automobilová doprava a její výhody a nevýhody pro přepravu po městě. Podíváme se na emisní dopady automobilové dopravy, dopady tzv. dopravy v klidu (tedy parkování), ale i na pojmy jako dopravní indukce, tepelné ostrovy, carsharing, city logistika apod.

 

Epizoda V. Prahou na kole? Jde to!
Ano, Prahou se dá jezdit i na kole. Pátý díl AutoMatova průvodce udržitelnou mobilitou nám ukáže, že překážkou nejsou ani tak kopce nebo absence sprch, jako spíš chybějící bezpečná infrastruktura pro jízdu na kole. Proč bychom ji měli i v Praze budovat a jaké zdravotní a finanční výhody může ježdění na kole po městě mít pro celou společnost?

 

Epizoda VI. Nejčistší způsob dopravy po městě
Chůze je odjakživa základním způsobem dopravy po městě. Ano, i chůze je doprava, a proto se jí budeme věnovat v posledním díle první série AutoMatova průvodce udržitelnou dopravou. Jaké bariéry nám brání v chůzi po městě a jak je můžeme odstranit? Co je to město krátkých vzdáleností a co koncept Walkable City? A jak nám může v chůzi pomoci oživení veřejných prostranství?

 

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023 Cyklodoprava

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023
Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit? Květnová výzva

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?
GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU Květnová výzva

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři