Tak trochu tabu… Vyzkoušely jsme udržitelné menstruační pomůcky na kolo - Do práce na kole

Tak trochu tabu… Vyzkoušely jsme udržitelné menstruační pomůcky na kolo

Tak trochu tabu… Vyzkoušely jsme udržitelné menstruační pomůcky na kolo
28. 5. 2021, 10 min. čtení

Není nic lepšího, než v bílých šortkách a s úsměvem na rtech uhánět na kole k západu slunce. S vložkou či tampónem. Nevíme, jak to vnímáte vy, ale při pohledu na televizní reklamy na menstruační pomůcky máme pocit, že je mohl vymyslet asi jenom… muž. A protože v AutoMatu a v rámci projektu Do práce na kole bojujeme za zdravější životní prostředí, životní styl a obecně udržitelnost našich měst, tak se část ženského týmu rozhodla přemýšlet také o udržitelnosti menstruačních pomůcek. 

Díky spolupráci s e-shopem Maluna.cz se tři členky organizačního týmu Do práce na kole rozhodly vyzkoušet na vlastní kůži, jak se jezdí na bicyklu v menstruačních kalhotkách. A jestli vám na rtech vykouzlí stejně šťastný výraz, jaký známe ze zmiňovaných reklam.

S menstruací na kolo…

Jízda na kole v období menstruace nepředstavuje pro řadu žen vůbec nic lákavého. Pohyb přitom působí velmi zmírňujícím účinkem na menstruační bolesti a koneckonců i nálady. Jen si zkrátka musíte být jistá, že vás během něj nezradí menstruační pomůcky. Zjistily jsme, že menstruační kalhotky vás pokud jde o jízdu na kole ve štychu rozhodně nenechají. Když už se udržitelně přepravujete, proč ne udržitelně menstruovat? Navíc bez dioxinů a dalších škodlivých látek, které se do těla dostávají z tampónů a vložek.

Jak na to?

Výběr menstruačních kalhotek (nejen) na Maluna.cz je na českém trhu stále větší, takže si ty „své“ může vybrat prakticky každá žena. S přibývajícím množstvím značek je ale taky stále složitější se v nich zorientovat. Není to úplně jednoduchá volba „buď a nebo“. My se vám pokusíme s výběrem trochu poradit a nastínit, jak a podle čeho vybrat.

Před koupí je nutné zohlednit několik faktorů, zejména sílu menstruace a váš oblíbený střih kalhotek. S ohledem na to, že se při jízdě možná trochu i zapotíte, je fajn myslet i na materiál, ze kterého jsou kalhotky vyrobeny. Myslete také na to, že dvoje vám na celou dobu menstruace vystačí jen těžko, i když je budete prát každý den. Vzhledem ke své savosti schnou pomalu a sušička jim neprospívá. A poslední rada na závěr: ke koupi si vezměte k ruce krejčovský metr a kupujte s rozvahou dle reálně naměřených hodnot. Jen tak vám kalhotky zaručí bezpečnou cestu. A na menstruaci v sedle možná i zapomenete.

A zde už naše dojmy:

Recenzentka 1.

Při výběru jsem zaměřovala na silnější typ menstruace a pro úplné bezpečí jsem kalhotky kombinovala v nejsilnějších dnech i s kalíškem. Menstruační kalhotky mi zaručily pocit bezpečí a příjemné jízdy a jediné, z čeho jsem smutná je fakt, proč tento vynález nepřišel už před 20 lety.

Love Luna Full

Jsou úžasně měkké, bavlněné a tím pádem prodyšné, tenké a kolem stehen neškrtí. Na kole jsem ocenila zejména jejich vysokou savou vrstvu vzadu a o něco vyšší i vpředu. Savá část je vlastně od předního horního lemu k zadnímu, což při jízdě na kole má psychologicky uklidňující účinek. Trochu jsem ale narazila na problém s jejich kapacitou. Výrobci sice rozdělují kalhotky podle toho, zda jsou vhodné na použití během slabší či silnější menstruace, je to ale matoucí. Někdy se totiž údaje značně rozchází – tzn. dvoje kalhotky mají například stejnou kapacitu, ale jeden výrobce je označuje jako model na silnou menstruaci a druhý na normálně silnou. Určitě se proto při nákupu řiďte touto srovnávací tabulkou, kterou díky testování daly dohromady ženy v Maluně – tedy u našeho partnerského obchodu, díky kterému mohlo celé toto testování proběhnout.

Meracus Everyday

Střihově se mi víc líbily ty ve variantě bokovky, které jsou střihem menší, ale úplné bokovky nečekejte. Přeci jen savá vrstva nějaký prostor zabere. Tenký bavlněný úplet je na tělo velmi příjemný a jejich savost je vážně perfektní. Jsou velmi pohodlné a prodyšné. Kolem nohou mají gumičky, které netlačí ani při sportovním výkonu. Dokázaly absorbovat více tekutin než Love Luny, i když je jejich střih menší.

Recenzentka 2.

Dorina Eco Moon MIX 2 ks

Využila jsem balíček s kalhotkami dvojího střihu a savosti. Savá vrstva u obou typů kalhotek je vepředu stejně vysoká, liší se v zadní části střihu. U varianty Moon Hipster (denní), které jsem využívala pro slabší dny, je savá vrstva v prostřední části kalhotek. U varianty Moon Midi (noční) je savá vrstva po celé délce a sahá až k zadnímu okraji kalhotek. Hodí se nejen na noční nošení, ale i dny se silnější menstruací. Denní Doriny mě okouzlily svým materiálem, který je neuvěřitelně příjemný. Navíc musím ocenit nenápadnost kalhotek pod legínami, které ráda nosím nejen na kolo, ale třeba i na beach volejbal. Nikde se nerýsují žádné lemy a švy. Každopádně skvělou savost jsem pocítila u obou velikostí a na kole jsem se cítila bezpečně. A už teď pokukuju na Maluně po dalších kalhotkách, třeba krajkových SaYu.

Recenzentka 3.

V nákupech se obecně soustředím na podporu lokálních výrobců a kvalitních materiálů. Sáhla jsem proto po české značce Meracus a v rámci testování zvolila dvě různé varianty dle síly menstruace. Zajímalo mě prostě kolik vydrží.

Meracus Everyday Plus (černé) a Meracus Comfort (růžové)

Ze všech reklam známe menstruační kalhotky v černé barvě, ale já chtěla zkusit také růžovou variantu. V čem je praktická? Prostě na ní lépe poznáte, kdy už jejich kapacita nedostačuje a je třeba je převléknout. To se hodí zejména u varianty s nižší savostí – v mém případě Meracus Comfort, které mě zaujaly 100% bavlněným materiálem s vysokou prodyšností. Pro silné dny nebo noční použití se osvědčily Everyday Plus, které mají prodlouženou savou vrstvu a jsou střihem opravdu vysoké. Na první pohled to vypadá, že se do nich vejdete minimálně dvakrát, ale zdání klame a pokud chcete mít “pocit jistoty po celý den” či noc, rozhodně můžu doporučit právě tyto. Mají krásný lesklý vzhled, takže vám perfektně a navíc diskrétně zakryjí spodek zad, který se při jízdě na kole holt občas odhalí. A netáhne vám takzvaně „na cemr“.

Musím říct, že ve srovnání s látkovými či jednorázovými vložkami jsou kalhotky pro jízdu na kole výborné. V sedle netlačí. Člověk se musí jen víc pozorovat, kdy přijdou silné či naopak slabé dny, aby zvolil správný typ pro aktuální situaci a aby si nevyplýtval typ, který bude potřebovat později. Přeci jen, prát každý den jedny kalhotky na 60 °C zrovna ekologické není. Oproti kalíšku jsem ale u obou variant občas měla pocit chladu při jejich znovuoblékání. Jsem ráda, že jsem mohla kalhotky vyzkoušet a věřím, že již brzy vymakám i jejich případné kombinace s dalšími opakovatelně využitelnými pomůckami – v závislosti na denním programu, způsobu dopravy a síle menstruace.

Prospějí vám i planetě

Děkujeme našemu partnerovi, firmě Maluna.cz, že nám umožnil na vlastní kůži vyzkoušet, že menstruace nemusí být pro ženy cyklistky vůbec žádnou překážkou. A vám doporučujeme vyzkoušet si to také. Přechodem na menstruační kalhotky prospějete nejen svému pohodlí, ale i zdraví a v neposlední řadě také planetě.

Ta se ročně musí vypořádat s 264 tampóny či vložkami, které použije a vyhodí průměrná menstruující žena. Vynásobíte-li si to počtem fertilních žen na Zemi, nebo minimálně ve vyspělém světě, dostáváme se k astronomickým číslům. Chemikálie z produktů intimní hygieny, které končí na skládkách a v odpadních trubkách, se dostávají do půdy, vzduchu i vody. Tím, že přejdete na ekologické menstruační pomůcky, se na tom přestanete podílet i vy. Stačí se jen rozhodnout a začít.

7 nečekaných výhod cyklistiky pro lidi ve věku 60+ Inspirace

7 nečekaných výhod cyklistiky pro lidi ve věku 60+

7 nečekaných výhod cyklistiky pro lidi ve věku 60+
Proč jezdit na kole či chodit pěšky a ještě za to platit? Co lidé oceňují na výzvě Do práce na kole? Cyklodoprava

Proč jezdit na kole či chodit pěšky a ještě za to platit? Co lidé oceňují na výzvě Do práce na kole?

Proč jezdit na kole či chodit pěšky a ještě za to platit? Co lidé oceňují na výzvě Do práce na kole?
Výzva Do práce na kole svědčí produktivitě i nižší nemocnosti Cyklozaměstnavatel

Výzva Do práce na kole svědčí produktivitě i nižší nemocnosti

Výzva Do práce na kole svědčí produktivitě i nižší nemocnosti
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři