Světová cyklojízda projede Prahou první červnovou neděli a oslaví tak Den kola - Do práce na kole

Světová cyklojízda projede Prahou první červnovou neděli a oslaví tak Den kola

Světová cyklojízda projede Prahou první červnovou neděli a oslaví tak Den kola
26. 5. 2022, 3 min. čtení

Podpořit městskou cyklistiku, vzájemný respekt v ulicích i důležitost udržitelné dopravy má Světová cyklojízda, která se letos uskuteční v neděli 5. června. Organizátoři ze spolku AutoMat tak oslaví Světový den jízdního kola, který připadá na 3. června. OSN vyzývá všechny státy na světě, aby v tento den ocenili bicykl jakožto demokratický a ekologický dopravní prostředek. Na programu je nejen společná jízda od 12:00, ale i odpolední program plný workshopů, diskusí a aktivit pro děti. Do akce se zapojí také OSN a řada evropských ambasád.

Tradice jarních cyklojízd v Praze sahá až do dubna 2001. O jejich historii si můžete si můžete více přečíst tady. Situace pro lidi na kolech v metropoli se od té doby velmi proměnila a cyklojízda už není nástrojem protestu, ale pozitivní oslavy bezpečného, zdravého a svobodného pohybu po městě. Nárůst využívání bicyklu jako dopravního prostředku urychlila i pandemie covidu-19. Od roku 2019 stoupl počet průjezdů na kolech v metropoli na dvojnásobek a nová infrastruktura přitahuje další cyklisty a cyklistiky. “Cyklojízda nejede proti autům, chce naopak připomenout, že kolo je nezbytné pro udržitelnou dopravu,” říká Michal Lehečka z AutoMatího LABu (Laboratoře udržitelného urbanismu).

Loňské Světové cyklojízdě přálo počasí jedna báseň

Letošní cyklojízda odstartuje ve 12:00 z Kasáren Karlín a projede i Holešovicemi. Trasa dlouhá příjemných 14,5 km je vhodná i děti a ukáže Prahu z nového úhlu. Není moc jiných dní, kdy hrají kola v ulicích metropole prim a je možné se projet i přes magistrálu prostředkem Nuselského mostu. Po návratu pelotonu do Kasáren Karlín čeká všechny přítomné odpolední program včetně cyklodráhy pro děti od skandinávských ambasád, řada workshopů, přednášek a diskusí nebo virtuální realita cyklisty v Kodani, kterou zájemcům zprostředkuje dánské velvyslanectví. Nenechte si ujít odpoledne v sedle i mimo něj, vezměte děti a ukažte jim, jak by mohla města vypadat, kdyby v nich neměli absolutní prioritu auta, ale lidé! Těšíme se na vás. Z organizačních důvodů prosíme registrujte se (nezávazně) v tomto formuláři.

Aktuální informace najdete také na auto-mat.cz/cyklojizda.

 

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023 Cyklodoprava

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023
Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit? Květnová výzva

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?
GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU Květnová výzva

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři