Česká Cykloměsta roku vyráží na zkušenou do Dánska - Do práce na kole

Česká Cykloměsta roku vyráží na zkušenou do Dánska

Česká Cykloměsta roku vyráží na zkušenou do Dánska
7. 10. 2019, 4 min. čtení

Zástupci Rožnova pod Radhoštěm, Otrokovic, Zlína a Pardubic vyrazí zítra na několikadenní exkurzi po dánské (cyklo)infrastruktuře. Inspiraci v mekce udržitelné dopravy budou sbírat díky svému umístění v soutěži o Cykloměsto roku 2019, kterou uspořádal spolek AutoMat v rámci květnové výzvy Do práce na kole. Partnery celé exkurze jsou společnost FlixBus a také Velvyslanectví Dánského království.

 

Výzva Do práce na kole není jenom o soutěžení mezi kolegy nebo o dobrém pocitu ze sebe sama. Účast v celostátní akci totiž může mít reálné dopady na města jako taková. Nejen že anonymizovaná data z udržitelných cest umíme používat ke konkrétnímu zlepšování infrastruktury, ale také pracujeme se zástupci zapojených měst. Právě teď jim díky našim partnerům můžeme poskytnout konkrétní know-how přímo od těch nejpovolanějších. Právě Kodaň, kde do práce či školy dojíždí 41 % obyvatel, a také Aarhus už mnoho let na tomto poli slouží jako inspirace městům po celém světě.

Reprezentanti čtyř českých měst se během čtyřdenní exkurze setkají s pracovníky dopravních odborů radnic Aarhusu a Kodaně i se zástupci slavné organizace Copenhagenize, která plánuje města s akcentem na soulad kvality života a udržitelnosti dopravy. Obě zmíněná dánská města si naši vyslanci také projedou na kole, v Kodani to bude přímo s ředitelem další inspirativní organizace Cycling Embassy Denmark. Na programu je i návštěva pobočky hnutí Cycling Without Age, jehož dobrovolníci na speciálních kolech berou na vyjížďky seniory, kteří by jinak trávili čas v domovech. Přestože těchto dobrovolníků působí už 30 000 ve 40 zemích, do České republiky se zatím hnutí nerozšířilo.

Zástupci měst získají informace mj. o řešení situace městského centra (problémy se zásobováním, parkování kol i aut), cykloinfrastruktury v re-developmentech a rozvojových plochách, o politice rozvoje veřejných prostranství (návrat ulice lidem pěším, cyklistům) nebo o vyjednávání s developery (udržitelnost, dostupné bydlení, sociální infrastruktura města).

Na exkurzi se organizačně podílí i Velvyslanectví Dánského království včetně tváře letošního Do práce na kole, velvyslance Ole Frijs-Madsena:
„Pro nás Dány je jízda na kole přirozená věc. Mě osobně velmi těší, že se v diskuzích o městské cyklistice a udržitelných městech v Česku často zmiňuje Dánsko jako země, která v této oblasti může jít příkladem. Rádi budeme sdílet naše zkušenosti a know-how s Českou republikou,“ řekl dánský diplomat.

Zástupce měst a několik novinářů do Dánska zdarma odveze partner exkurze dopravní společnost FlixBus. Tento autobusový dopravce s největší sítí spojů v Evropě vychází cyklistům vstříc čím dál více – postupně instaluje držáky na kola na vnitrostátní i mezinárodní linky. Navíc se zavázal, že chce být do roku 2030 CO2 neutrální.

 

foto: Kristoffer Trolle

7 nečekaných výhod cyklistiky pro lidi ve věku 60+ Inspirace

7 nečekaných výhod cyklistiky pro lidi ve věku 60+

7 nečekaných výhod cyklistiky pro lidi ve věku 60+
Proč jezdit na kole či chodit pěšky a ještě za to platit? Co lidé oceňují na výzvě Do práce na kole? Cyklodoprava

Proč jezdit na kole či chodit pěšky a ještě za to platit? Co lidé oceňují na výzvě Do práce na kole?

Proč jezdit na kole či chodit pěšky a ještě za to platit? Co lidé oceňují na výzvě Do práce na kole?
Výzva Do práce na kole svědčí produktivitě i nižší nemocnosti Cyklozaměstnavatel

Výzva Do práce na kole svědčí produktivitě i nižší nemocnosti

Výzva Do práce na kole svědčí produktivitě i nižší nemocnosti
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři