Brněnský cyklozaměstnavatel: Kola a mikroskopy - Do práce na kole

Brněnský cyklozaměstnavatel: Kola a mikroskopy

Brněnský cyklozaměstnavatel: Kola a mikroskopy
25. 5. 2020, 6 min. čtení

Thermo Fisher Scientific v Brně vyrábí špičkové elektronové mikroskopy a spektrometry. Technologické centrum firmy je největší výrobou elektronových mikroskopů na světě a navazuje na dlouhou tradici, kterou tento obor v Brně má. Firma zaměstnává přes 1 200 odborníků a dlouhodobě vítězí v soutěži o nejlepšího zaměstnavatele regionu, firma je prvním certifikovaným cyklozaměstnavatelem v Česku. O letošní výzvě s námi hovořila Renata Millerová (HR Country Lead CZ&SK).

Jak se vám letos daří s účastí ve výzvě Do práce na kole?

Letos máme 275 registrovaných zaměstnanců, což je asi o sto více než loni. Hodně tomu pomohlo rozvolnění sportovních možností v souvislosti s opatřeními spojenými s covidem. Už to nejsou jenom cyklisté, koloběžkáři, bežci, ale nyní mohou lidé vkládat a sledovat svoje soukromé aktivity, cvičení, chození po lese. To vedlo k tomu, že se přihlásili i další lidé, kteří nejsou skalní cyklisté. Já sama mám letos docela pestrou kombinaci aktivit od kola po běhání po místních kopcích.

Jak vypadá propagace uvnitř Thermo Fisher?

Propagace je už tradiční, letos ale doznala změn v tom, že fokus se přenesl z plakátů a papírové podoby více do online prostředí. Při spuštění letošní výzvy jsme udělali vlastní video s našimi zaměstnanci, které sloužilo zároveň jako pozvánka do letošní akce. Také jsme opět natočili společně s organizátory výzvy pěkný videospot, který je letos velmi specifický, protože vychází ze situace spojené s koronavirem. Cyklista v něm šlape  doma na rotopedu a souběžně má pracovní meeting.

Renata Millerová, HR Country Lead CZ&SK, Thermo Fisher Scientific

Letos jste měli snad až sedm set lidí na home office?

Ano je to tak, zhruba 450 lidí po celou dobu i během nejpřísnějších covidových opatření docházelo do firmy. Teď se postupně, velmi opatrně vracíme do normálu. V průběhu těch nejtužších opatření jsme měli až 750 lidí na home office.

Kolárnu máte přesto plnou.

Ano, nás je dohromady 1200. Ono není složité zvlášť v tomto počasí kolárnu naplnit. Loni nám počasí tolik nepřálo.

Dokážete odhadnout, jaký podíl zaměstnanců nyní dojíždí na kole?

Při běžném režimu to je kolem 20 %, teď je to přes 10 %.

 

Jaké chystáte novinky?

Plánovali jsme spustit pár novinek, ale covid nás zastavil. Chtěli jsme spustit vlastní půjčovnu kol, která měla být funkční již od května, ale museli jsme aktivitu odsunout do letních prázdnin. Ladíme detaily, máme s firmou rozjednané pěkné retromodely kol, které bychom chtěli pojmenovat po našich mikroskopech a spektrometrech. Půjčovat a spravovat bychom je chtěli ve vlastní režii. V plánu byla i úprava venkovních prostor kolem hřiště, i tu jsme však museli odsunout. Od června opět otevřeme opět  naši posilovnu, kterou jsme začátkem roku nově vybavili třeba sportovními trenažéry. Pomalu zase rozjíždíme i naši interní fyzioterapii. Cyklisté mají již od loňska možnost dofouknout kola a k dispozici opravnou sadu.

Jak hodláte interně řešit údržbu a péči o kola z plánované půjčovny? 

Domluvili jsme se s naším facility týmem, který si to vezme na starost. Systém by měl být jednoduchý, zámky bude mít na starosti recepce, zaměstnanec si v rezervačním systému rezervuje a na recepci si vyzvedne klíček od zámku.

Budete tedy mít vlastní firemní mechaniky? 

Ano, budeme tady mít firemního mechanika. Řešili jsme, zda tu činnost outsourcovat a nebo motivovat někoho interně. Nakonec jsme se dohodli s facility týmem, že si to vezmou na starost.  Základní péče o kola bude tedy v naší režii. Pokud by se mělo jednat o nějaké složitější servisní úkony, potom využijeme pomoc zvenčí. Nechceme vymýšlet sofistikované aplikace, ale vzhledem k tomu, že je nás hodně, tak tomu dáme  základní pravidla. Kola budou zaparkovaná v kolárně, i, kde si je lidé budou moci vypůjčit.

Pochválit svého zaměstnavatele za přístup k udržitelné mobilitě zaměstnanců můžete v dotazníku Cyklozaměstnavatel 2020. Odpovědi je třeba vyplnit do 3. června. 

 

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023 Cyklodoprava

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023
Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit? Květnová výzva

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?
GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU Květnová výzva

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři