Cykloměstem roku 2020 se staly Otrokovice - Do práce na kole

Cykloměstem roku 2020 se staly Otrokovice

Cykloměstem roku 2020 se staly Otrokovice
1. 7. 2020, 5 min. čtení

Nejlepší podmínky pro cyklistickou dopravu nabízejí Otrokovice. Rozhodly o tom výsledky analýzy i účastníci celostátní výzvy Do práce na kole. Do té se letos zapojilo 50 měst, která usilují o rozvoj udržitelných forem městské dopravy. Soutěž o Cykloměsto roku vyhlašují každoročně spolek AutoMat a Nadace Partnerství.

„Na kole jezdí po našem městě všechny generace, na kole se u nás cítím bezpečně, pro cyklisty existuje dostatečná infrastruktura.“ Takové odpovědi v anketě mezi účastníky Do práce na kole se týkaly měst, která uspěla v soutěži o Cykloměsto roku. O vítězích rozhodly výsledky dotazníku cykloBAROMETR a také závěry odborné komise z řad organizátorů. Ta posuzovala i další ukazatele jako podíl účastníků výzvy na počtu obyvatel města, pravidelnost dojížďky do zaměstnání ve městě, práci místního koordinátora, spolupráci s radnicí a perspektivu budoucího vývoje.

Kromě vítězných Otrokovic se cyklistické a pěší dopravě podle výsledků Cykloměsta roku nejvíce daří ve Valašském Meziříčí, Pardubicích, Zlíně a Jihlavě.  Nejlepší hodnocení čistě od samotných cyklistů v rámci ankety cykloBAROMETR roce 2020 získaly Pardubice, Ostrava a Otrokovice. Naopak nejhorší skóre si odnáší Plzeň, Brno a Ústí nad Labem.

Cílem kategorie Cykloměsto roku v rámci výzvy Do práce na kole je vzbudit větší zájem samotných měst a jejich zástupců o udržitelnou a ekologickou mobilitu. „V řadě měst výzvu úspěšně organizuje nezisková sféra, přičemž radnice často stojí opodál a neví, jak se do celosvětového trendu podpory udržitelné dopravy zapojit. Výzva Do práce na kole je zároveň nástrojem, který v tomto směru městům pomáhá a poskytuje ucelené know-how. Motivuje místní obyvatele k udržitelnému pohybu a umožňuje získávat cenná anonymizovaná dopravní data o tom, jak se po městě chodci a cyklisté pohybují. S AutoMatem také nabízíme konzultace, jak s rozvojem cyklodopravy ve městě pracovat – včetně námětů konkrétních řešení,“ popisuje koordinátor Do práce na kole Honza Haruda.

V roce 2019 vítězná města získala exkurzi do Dánska, aby zde jejich zástupci načerpali dobrou praxi pro rozvoj udržitelné dopravy. Exkurzi spolek AutoMat zorganizoval ve spolupráci s Dánskou ambasádou a společností FlixBus. Pro letošek je možnost exkurzí stále otevřená s ohledem na vývoj koronavirových opatření v Evropě.

Exkurze se zástupci měst v Dánsku

Nicméně letos vítězné město Otrokovice obdrží jako hlavní cenu servisní cyklostojan od společnosti CykloHub, který nabízí veškeré nářadí k základnímu servisu kol, kočárků i vozíčků. Druhé Valašské Meziříčí získá na tři měsíce elektronický sčítač cyklistů od Nadace Partnerství.

Servisní stojan Scandic od Cyklohub

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023 Cyklodoprava

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023
Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit? Květnová výzva

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?
GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU Květnová výzva

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři