10 bodů proč se (ne)zúčastnit Lednové výzvy Do práce na kole - Do práce na kole

10 bodů proč se (ne)zúčastnit Lednové výzvy Do práce na kole

10 bodů proč se (ne)zúčastnit Lednové výzvy Do práce na kole
13. 1. 2021, 8 min. čtení

Lednová výzva Do práce na kole 2021 startuje už za pár dní! Každý rok je o ni větší zájem (možná souvisí s populárním trendem otužování), takže jsme nemohli vynechat ani letos. Ti zkušenější z vás už vědí, pro nováčky jsme ale chtěli připravit několik motivačních bodů. Ovšem protože naši obvyklí PR pracovníci jsou vytížení, poprvé jsme pro napsání článku využili umělou inteligenci. Jak vidno, program ATS Free (Articles That Sell) dokáže sestavit srozumitelný text. Příště ale musíme přepnout na Premium plan, který umožňuje pracovat i s celkovým vyzněním… Posuďte oněch 10 bodů sami.

1. Bude vám zima
Co organizátoři soutěže nechtějí, abyste se dozvěděli? Přesvědčit se můžete sami: vyjděte ven a vydržte tam pár minut. Je vám zima, že? A umíte si představit, že v tomhle musíte dojet nebo nedejbože dojít až do práce a pak zase zpátky? Tento nepříjemný fakt tiše potvrzuje i nejnovější sortiment v eshopu AutoMatu (teplé čepice, mikiny) nebo texty příspěvků na FB jako “nohy v suchu a tři vrstvy na sobě. Jak se obléct na zimní procházku”. Tohle skutečně nebude legrace.

2. Píchnete
Znáte to, chleba udělá jen poloviční obrat a spadne máslem na zem, telefon se vybije přesně v polovině internetové platby. Ani vaše jízda na kole nemusí být jiná: píchnete přesně v polovině nekonečné cesty a dopadnete jako Amundsen se svými psy. Jen s tím rozdílem, že vy sebou žádné psy mít nebudete. A když nepíchnete, určitě se umažete aspoň od řetězu nebo se vám rozvážou tkaničky. A to je nepříjemné!

3. Zhubnete
Zde obzvlášť pozor. V zimě tělo vydává energii navíc na udržení tělesné teploty, a tak se při jakémkoliv aktivním pohybu hubne o trochu rychleji. Každý malý medvěd ale ví, že tukové zásoby jsou otázkou přežití a proto zimu raději prospí bez jediného pohybu. Vy neriskujte, radši dojezte poslední vosí hnízda a svezte se něčím motorovým.

4. Poznáte nové lidi
Cyklisté, chodci a běžci vykazují jisté kmenové znaky. Například se zdraví a občas – třeba na semaforu – se s vámi dají jen tak do řeči. Úplně cizí lidé! Opravdu chcete poznávat nové, cizí lidi? Jste na to připraveni? Co když si s vámi budou chtít vyjet i o víkendu? Co když si vás budou chtít nakonec vzít!? Domýšlíte, jak to celé může skončit? Stále ale máte čas a nemusíte se do výzvy registrovat.

5. Více svobody než je zdrávo
Nováčci díky kolu nebo běhu po městě zažívají zcela novou dimenzi svobody. Kdykoliv a kdekoliv můžou zastavit, jet jinudy, kamkoliv se podívat, máknout si, nebo jet na pohodičku. Příliš svobody ale může mít neblahý vliv na naše rozhodování a psychiku. Je známo, že velké procento lidí se znejisťujícího pocitu svobody doslova děsí a neví, jak s ní naložit. Pokud se cítíte bezpečněji v jistých mantinelech (např. v ranní koloně, ze které prostě nemůžete jen tak odjet nebo v tramvaji, kterou nemůžete zastavit), výzvám typu Do práce na kole se vyhněte obloukem.

6. Rychleji než je vhodné
V centru měst je kolo nejrychlejším dopravním prostředkem. To může být zároveň i nevýhodou. Dostavit se na schůzku příliš brzo je podle 5 z 5 mistrů etikety společensky méně přijatelné, než se dostavit později, v rámci “akademické čtvrthodinky”. A právě tu vám bezpečně zajistí např. hledání parkování, pokud zvolíte tradiční dopravu automobilem.

7. Krásná, nová místa
Faktem je, že pokud do práce pojedete na kole nebo se vydáte pěšky či poklusem, dostanete se mimo ošklivé komunikace na mnohem krásnější místa – oko potěší různé pěšinky, potůčky či  výhledy a mysl si odpočine. O to větší náraz může přijít po příjezdu na pracoviště. Při častém opakování mohou tyto praktiky odstartovat vážnou depresi.

8. Co na to řeknou lidi?
Když vytahujete v lednu kolo či běžecké boty, váš soused s prohrnovadlem si určitě zamrmlá něco pod vousy. Díky bdělé pošťačce už o vašem bláznovství ví celá ulice a maminka vás večer do telefonu úpěnlivě prosí, ať aspoň zítra necháte to kolo doma. Jakékoliv diskuze jsou naprosto bezvýchodné. Jeďte proto do práce jako každý jiný slušný člověk, ať zbytečně nepřijdete do řečí!

9. Boom
Díky tomu, že se vaše trasy zaznamenávají, může AutoMat spolu s vaším městem vylepšovat jeho infrastrukturu. To má ale svůj rub: Kvalitní chodníky, přechody, stojany a cyklostezky nevyhnutelně vedou k většímu počtu cyklistů, běžců a chodců ve městech a tedy nárůstu všech výše uvedených problémů. Sáhněte si do svědomí: Opravdu se chcete na tomto podniku podílet?

10. Danajská výhra
V Lednové výzvě lze vyhrát i ceny. AutoMat totiž několik účastníků vylosuje a odmění. Ale považte, nepůjde o příspěvek na benzin či měsíční lítačku, což by si člověk určitě zasloužil. 15 vylosovaných si odnese startovné pro celý tým do květnové výzvy Do práce na kole. To je vtip? Není. Tuto ránu těžko vyváží servis kola (sic!) pro 3 jednotlivce zdarma (a do výše 2 000 Kč) u partnera výzvy firmy Kolofix a také několik nových čepic AutoMat.

Tak co, přidáte se i vy?


Jak a kdy na to?

  • Výzva se koná od 18. do 24. ledna 2021
  • Cestovat můžete na kole, koloběžce, pěšky či poklusem
  • Výzva je určená pro jednotlivce, nikoliv pro týmy
  • Koná se po celé republice
  • Akce je zdarma
  • Výherce cen budeme losovat ze všech účastníků s pravidelností nad 66 %
  • Registrovat se můžete do 19. 1.
  • Bezmotorovou dopravu (kolo, koloběžku, chůzi, běh, běžky) je možné stejně jako v dalších našich výzvách kombinovat s MHD či vlakem (do systému si z appky či ručně nahráváte jen část cesty překonané „na vlastní pohon“).
  • Vyzvěte kolegy či kamarády a zapojte se do akce spolu s tisíci lidmi z celé země. Každý den si pak můžete poměřit své cesty a navíc jejich zaznamenáváním pomoci k rozvoji (cyklo)infrastruktury ve vašem městě.
  • Podrobná pravidla zde

Těšíme se na vaši účast!

Sledujte nás i na Facebooku a Instagramu. Můžete se přihlásit na FB událost Lednová výzva Do práce na kole 2021 na FB

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023 Cyklodoprava

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023
Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit? Květnová výzva

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?
GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU Květnová výzva

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři