Spouštíme registraci k výzvě Do práce na kole 2021 - Do práce na kole

Spouštíme registraci k výzvě Do práce na kole 2021

Spouštíme registraci k výzvě Do práce na kole 2021
3. 2. 2021, 7 min. čtení

Aktivní přeprava po městě je v časech pandemie tou nejbezpečnější a zároveň nejudržitelnější dopravou. Ti z vás, kteří se účastní našich výzev Do práce na kole (třeba nedávno té Lednové), vědí, že je také spolehlivou cestou k dobré náladě i lepší kondici. Nejen proto jsme se letos rozhodli odstartovat registrace k tradiční květnové akci už dříve, abychom vás stihli co nejlépe navnadit na její přijetí.

Řada z nás dřepí už bezmála rok na home office a zůstávat v takovém režimu fit není zrovna snadný úkol. A přitom neexistuje nic zdravějšího než přirozený pobyt na čerstvém vzduchu. Na kole nebo po svých můžete do práce, ale i na procházku, na nákup nebo na poštu. Výzva, kterou letos vyhlašuje spolek AutoMat už po jedenácté, vám to bude minimálně celý květen připomínat.

Registrujte se už v únoru a získáte nejvýhodnější startovné (postupně jeho cena poroste) a také motivaci k pohybu po vašem městě v sedle nebo po vlastních nohou. Pomůžete tak sobě, čistšímu vzduchu a také vašemu městu ve zlepšování infrastruktury pro cyklisty i chodce.

Novinky 2021

Asi tou největší novinkou je vývoj vlastní aplikace pro snadnější a příjemnější nahrávání cest. Tu pro nás připravují srdcaři z Ackee. A jako každý rok přicházíme s novým vizuálem, potažmo účastnickým tričkem. Autorkou toho letošního je oceňovaná výtvarnice Toy_Box. „Můj návrh představuje dívku, možná mladou ženu, která právě opustila město a jede do přírody. Možná je večer, možná ráno a ona za sebou nechává všechny cihlové zdi, muffinky, lattéčka s kamarádkami a papíry velkoměsta. Vychází měsíc a kolem je krajina – krásná a tajuplná,“ popisuje Toy_Box. „Chtěli jsme, aby hlavní postavou letošního vizuálu byla žena. Jako symbol křehkosti cyklistů a cyklistek v provozu, ale taky jako silná osobnost, která jde trochu proti proudu,“ dodává hlavní koordinátor Do práce na kole Honza Haruda.

Jak pandemie mění dopravu

Pojďte se s námi podílet na proměně našich měst. Výzvu Do práce na kole každý rok přijmou tisíce lidí a pomáhají tak popularizovat téma udržitelné dopravy a její ekologické, ekonomické i zdravotní výhody. V časech koronaviru výrazně stoupl počet cyklistů ve městech v celé České republice. „Pandemie ovlivnila dopravu v celé Evropě a řada evropských měst přijala taková opatření, aby v nich cyklisté zůstali na trvalo,“ říká Zuzana Poláková z Laboratoře udržitelného urbanismu spolku AutoMat.

Anonymizovaná data o trasách, které v rámci výzvy Do práce na kole najezdíte nebo nachodíte, mohou pomoci i vašemu městu. „Celý rok se na nás obracejí zástupci měst, která chtějí pracovat na cyklistické infrastruktuře a podporovat udržitelnou dopravu. Analýzy již vznikly pro Ostravu, Brno, Hodonín a Plzeň, v poslední době se ozvaly třeba Ústí nad Labem nebo Louny,“ doplňuje Jan Haruda, vedoucí koordinátor Do práce na kole.

Podpoříte tělo i ducha

Že pravidelný pohyb snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, je známá věc. A to bychom ani v pandemii neměli podceňovat. Kromě svého zdraví a imunity můžete s pomocí výzvy zlepšovat i vztahy s kolegy, když vytvoříte tým a zaregistrujete se společně. Účast ve výzvě a sdílení cyklistických zážitků představují bezpečnou formu teambuildingu v době, kdy se žádné teambuildingy dělat nedají. Nikdo z nás v tuto chvíli neví, jak dlouho budeme ještě žít pod taktovkou protiepidemiologických opatření, v rámci výzvy si ale můžete užít atmosféru týmu, který míří za společným cílem i tak. Soutěž hodnotí pravidelnost bezmotorového pohybu a čeká na vás řada velmi příjemných cen (ty postupně doplňujeme a vlastní ceny mají i jednotlivá města). Výkonnostní kategorie sice oceňujeme jen symbolicky, ale žebříčky překonaných kilometrů můžete studovat třeba několikrát denně. Zapojte své kolegy či zaměstnance a soutěžte s námi také o titul Cyklozaměstnavatel roku. Podrobnosti o tom, jak do výzvy zapojit i vaši firmu najdete zde, další motivační materiály zase zde.

Bezpečí pro všechny

Vizuál Do práce na kole 2021 odkazuje k tématu žen na kole a nejde jen o symbol. Výzvy se pravidelně zúčastňuje více než 50 % žen a spolek AutoMat se dlouhodobě věnuje i tématu bezpečnosti a strachu na kole v provozu, které ženy podle průzkumů pálí víc než muže. Spolek se zasazuje za bezpečnější infrastrukturu, ve které by se ani ženy nemusely bát ve městě využívat k transportu kolo. „Holanďané říkají, že ideálem funkčního města je, když se v jeho infrastruktuře cítí bezpečně na kole osmileté dítě i osmdesátiletý důchodce,“ vysvětluje Zuzka Poláková z AutoMatu.

Pokud jde o bezpečnost, věnujeme se jí i v oblasti vzdělávání cyklistů, na webu Do práce na kole najdete například návodný seriál Jak na kolo. A pro ty, kteří letos naši výzvu přijímají poprvé, chystáme i další materiály. Tak se těšte a uvidíme se (nejen v květnu) v sedle, při chůzi, běhu nebo na koloběžce!

Nezapomeňte, že i při plnění výzvy můžete udržitelné způsoby transportu libovolně kombinovat. Někdy stačí jen vystoupit z tramvaje nebo autobusu o pár zastávek dřív nebo od vlaku dojet na sdíleném kole.

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023 Cyklodoprava

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023
Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit? Květnová výzva

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?
GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU Květnová výzva

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři