Výherkyně soutěže firemních koordinátorů: Udržitelnost je stejně důležitá jako inovace - Do práce na kole

Výherkyně soutěže firemních koordinátorů: Udržitelnost je stejně důležitá jako inovace

Výherkyně soutěže firemních koordinátorů: Udržitelnost je stejně důležitá jako inovace
12. 7. 2021, 7 min. čtení

Paní Jana Náchodská je tisková mluvčí Agentury pro podnikání a inovace (API) a také působí jako firemní koordinátorka naší výzvy Do práce na kole. Letos měla štěstí v losování soutěže firemních koordinátorů, kteří dokázali zvednout počet svých „oveček“ oproti loňsku. Konkrétně v API to bylo ze 16 na 47 účastníků. Prozradila nám, že k přijetí výzvy motivovala zaměstnance hlavně doba, která nepřála pohybu. A pak také snaha o udržitelnost. Díky její aktivitě obdrží zaměstnanci API servis kol zdarma v hodnotě 20 000 Kč od našeho partnera kolofix.cz. Gratulujeme!

Jak se vám povedlo dosáhnout meziročního zvýšení počtu účastníků naší výzvy o více než 200 %?

Určitě tomu nahrála „doba covidová“. Lidé se obecně málo hýbali a pohyb potřebovali. Celá naše firma byla na home office, a tak naši zaměstnanci výzvu velmi vítali. Pro zapojení do výzvy jsme využili interní komunikaci a výzvu Do práce na kole jsme propagovali také v našem interním newsletteru #jsmeAPI. Nakonec se nám přihlásilo 47 zájemců napříč republikou, protože máme i regionální kanceláře.

Vzhledem k celkovému počtu vašich zaměstnanců je to tedy kolik?

Je to zhruba třetina až čtvrtina všech našich zaměstnanců, což je celkem dost.

Takže jste je nemusela nijak dramaticky přemlouvat?

Vůbec ne. Výzvu jsme vyhlásili v našem interním newsletteru, potom jsem poslala hromadný e-mail s registračním seznamem. V dalším vydání newsletteru jsem kolegy informovala, kolik už máme týmů a nakonec šel ještě „připomínací“ e-mail před ukončením registrace, zase s novými informacemi o nárůstu týmů a s výzvou k poslední možnosti registrace. Postupně se nám tak přihlásilo těch 47 zájemců.

Jak jste se stala firemní koordinátorkou API?

Já mám u nás na starosti PR, které zahrnuje i interní komunikaci a CSR projekty. Do práce na kole je pro nás společensky zodpovědný projekt, a proto ho mám na starosti já. API se výzvy zúčastnila již čtvrtým rokem.

Proč je účast ve výzvě pro vaši firmu důležitá?

Myšlenku udržitelné dopravy podporujeme. Sídlíme v centru Prahy a když vidíte, jak to tady vypadá s dopravou, musíte uznat, že udržitelná mobilita je důležitá. Druhým důvodem je pak zdravý životní styl, který jsme zapojením do výzvy chtěli také podpořit a zároveň nabídnout zaměstnancům možnost pohybu v době, která mu zrovna moc nepřála. A jak je vidět, kolegové tuto možnost uvítali. Řada z nich nám poslala z pohybových aktivit a výletů své fotky.  Já jsem se samozřejmě taky zúčastnila. V rámci naší agentury skončil náš tým na čtvrtém místě v kategorii osobní pravidelnost.

Vy jste jezdila na kole nebo chodila?

Já jsem chodila. Několikrát jsem šla z práce pěšky domů, bydlím ve Vršovicích, takže jsem se docela prošla. Počítala jsem si cesty na nákupy a výlety a doma jsem cvičila jógu.

Diplom jsme paní Náchodské předali v zahradě domu, kde API sídlí.

Čím se vlastně vaše agentura zabývá a co je hlavním smyslem její práce?

API administruje dotační programy podpory Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). Pomáháme tak českým firmám s rozvojem jejich podnikání za pomoci fondů Evropské unie. Aktuálně se blíží ukončení administrace OP PIK a už se připravujeme na administraci nového Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK).  Kromě administrace žádostí o dotace a schválených projektů patří k naší činnosti také  informační a konzultační servis zájemcům a žadatelům o dotace.

Co zajímavého jste poslední dobou administrovali? Napadne vás něco?

Napadá mě toho spousta, protože jsme zrovna předevčírem vyhlašovali s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR ocenění Podnikatelský projekt roku. Ocenění získalo celkem 15 subjektů, kdy ve třech případech se na projektu podílely dvě organizace společně. Konkrétně tak Podnikatelské projekty roku 2020 realizovaly: CARDION spolu s Ústavem přístrojové techniky AV ČR, MIKROKLIMA spolu s Fakultní nemocnicí Hradec Králové, První brněnská strojírna Velká Bíteš spolu s Ústavem fyziky materiálů AV ČR, VIDIA, LINET, ESSENCE LINE, ART CARBON, M Computers, CAMEA, Severočeská teplárenská, NATURA DK a PLEHASO. Jedná se často o velmi inovativní řešení, která posouvají české firmy ke světové špičce a pomáhají jim uspět na globálním trhu. Mnohokrát šlo také o projekty s významným celospolečenským dopadem v oblasti zdraví, ať šlo například o vývoj IoT platformy pro „chytrá zdravotnická lůžka“ společnosti Linet, vývoj celosvětově unikátního speciálního monitoru, který pomáhá při zavádění kardiostimulátoru přímo při operaci srdce společnosti Cardion nebo vývoj opět světově unikátního biočipu pro včasnou diagnostiku cévní mozkové příhody, jež v podpořeném projektu vyvinula společnost Essence Line.

Když se vrátíme k výzvě Do práce na kole, děláte pro její účastnice a účastníky ještě něco navíc?

Máme tu k dispozici sprchu, ale letos jsme byli všichni na home office, takže jí asi nikdo nevyužíval. Celou výzvu a naše výsledky zapojujeme do naší interní komunikace, a to včetně vyhlášení vítězů na naší interní akci, kterou už právě připravujeme. Dále organizujeme focení týmů Do práce na kole, fotky pak zdobí stěny v našich budovách. Výzvu Do práce na kole a naše aktivity v ní komunikujeme na našich sociálních sítích, takže se o ní mohou dozvědět i naši sledující a spřátelené firmy. Někteří kolegové ale jezdí i celý rok, nejen v květnu. Udržitelná doprava je věc, ke které může přispívat úplně každý.

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023 Cyklodoprava

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023
Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit? Květnová výzva

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?
GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU Květnová výzva

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři