Výzva Do školy na kole proměňuje okolí škol a přístup k udržitelné dopravě

Výzva Do školy na kole proměňuje okolí škol a přístup k udržitelné dopravě

Výzva Do školy na kole proměňuje okolí škol a přístup k udržitelné dopravě
28. 1. 2023, 5 min. čtení

Od 1. února 2023 běží registrace do Květnové výzvy Do práce na kole. Spolu s ní je otevřena i výzva pro školy – Do školy na kole, která je otevřena studentům a studentkám od 16 let, mladším pak se souhlasem rodičů. Zapojit se tedy mohou základní, střední i vysoké školy. Účastníkem*icí výzvy se může stát kdokoliv, kdo má chuť ukázat, že se dokáže po dobu května dopravovat do školy udržitelně. Není potřeba pouze jezdit na kole. Přihlášení mohou i chodit, jezdit na skejtu či koloběžce nebo běhat. Všechny uvedené bezmotorové způsoby dopravy lze během měsíce kombinovat.

Do školy na kole je týmová výzva pro všechny, kdo sestaví tým o minimálně dvou a maximálně pěti členech, a pravidelně spolu se spolužáky a spolužačkami nebo pedagogy dojíždí na kole, chodí nebo běhá během května do školy. Těmto týmům nabízíme slevu na startovném ve výši 60 % s tím, že finální cena závisí na tom, ve které cenové vlně se přihlásíte. V rámci výzvy se účastníci a účastnice mohou zapojit hned do soutěže, která hodnotí pravidelnost a losování o zajímavé ceny.

 

Se školami v AutoMatu spolupracujeme dlouhodobě. Pořádáme terénní programy pěšky i na kolech, školíme pedagogy*žky. Přinášíme příklady dobré praxe z České republiky i ze zahraničí. Dostatek zdravého pohybu je komoditou, která v pandemii chyběla všem, nejen dětem. Na jejich psychice se podle odborníků ale lockdowny podepsaly nejvíce. Vybudovat si zdravý návyk na udržitelné cestování, je důležité také pro budoucnost nás všech. Zvyšuje se tak šance, že se nám podaří popasovat se s důsledky klimatické změny.

Studenská cyklojízda

Studentská cyklojízda, foto: Jan Hromádko

Mamataxi

Několik let také řešíme podněty od velkého množství škol, které se nám ozývají s problémem přebujelé automobilové dopravy, díky kterému vznikají nebezpečné dopravní situace v okolí škol.  Média tento problém nazývají jako ,,mamataxi“. Velké množství rodičů vozí své děti do školy autem.

Ke školám se denně blíží desítky aut a stovky studentů a studentek – ti všichni jsou auty ohroženi. Rodiče i děti jsou ve stresu a kličkují mezi sebou a auty hledajícími parkovací místa.  Nerespektují pravidla silničního provozu, rodiče zastavují, kde se dá, protože spěchají. Studenti kopírují dospělé a pokud uvidí, že dospělí nerespektují pravidla, nebudou je respektovat taktéž.

Zákazy a nařizování obvykle nefungují. Věříme, že motivační kampaně jsou jedním z nejefektivnějších nástrojů, protože vytváří pozitivní návyk, který vychází přímo od pedagogů a studentů. Z rozhovorů se studenty*kami vyplývá, že díky kampani Do školy na kole začali někteří ze zúčastněných jezdit do školy na kole pravidelně během celého roku. Často studenty motivují pedagogové nebo rodiče (či naopak).

Ve startovním balíčku dostane každý účastník a účastnice originální tričko z biobavlny v designu od typografa Jana Charváta nebo nákrčník, a tím pádem i šanci zúčastnit se spousty doprovodných akcí a využít Akce na triko a slevy od našich milých partnerů.

V případě, že má škola zájem o zapojení do Do školy na kole, kontaktuje nás prosím na e-mailu kontakt@dopracenakole.cz Přihlásit školu může student, pedagog i rodič.

Více na informací na www.dopracenakole.cz/doskolynakole

Studenská cyklojízda

Studenská cyklojízda, foto: Štěpán Hon

Přijmout Květnovou výzvu můžete až do konce měsíce do práce na kole

Přijmout Květnovou výzvu můžete až do konce měsíce

Přijmout Květnovou výzvu můžete až do konce měsíce
Jízda na kole je dovednost, kterou by měl ovládat každý. A měla by být každému dostupná, říká Šárka Kašpárková Do školy na kole

Jízda na kole je dovednost, kterou by měl ovládat každý. A měla by být každému dostupná, říká Šárka Kašpárková

Jízda na kole je dovednost, kterou by měl ovládat každý. A měla by být každému dostupná, říká Šárka Kašpárková
Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023 Cyklodoprava

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři