Exkurze do Dánska inspirovala česká města i dopravní odborníky - Do práce na kole

Exkurze do Dánska inspirovala česká města i dopravní odborníky

Exkurze do Dánska inspirovala česká města i dopravní odborníky
23. 10. 2019, 4 min. čtení

V půlce října se zástupci čtyř českých měst, spolku AutoMat a také několik novinářů vrátilo z exkurze do Dánska. Tam si prohlédli nejrůznější příklady řešení veřejného prostoru a  (cyklo)infrastruktury a setkali se s odborníky na dopravu ať už ze strany města, neziskovek nebo konzultačních a projekčních společností.

Exkurze byla odměnou za úspěch v soutěži o Cykloměsto roku 2019. Tu spolek AutoMat vyhlásil letos poprvé jako jednu z kategorií oblíbené výzvy Do práce na kole. Nejvíc bodů právě za zapojení do květnové akce, ale také v rámci hodnocení samotných účastníků získal Rožnov pod Radhoštěm, následovaný Otrokovicemi, Zlínem a Pardubicemi.

Zástupci měst navštívili v rámci exkurze dánský Aarhus, kde se setkali s Martinem Løvem Simonsenem z odboru dopravy a infrastruktury, a poté Kodaň. Tam je čekali přednášky a debaty s koordinátorkou projektu Cycling Superhighways a organizacemi Cycling without Age, Copenhagenize Consulting a Cycling Embassy of Denmark.

„V Aarhusu jsme si povídali třeba o tom, jak se jim mezi lety 2010 a 2016 podařilo zvýšit intenzitu cyklodopravy o 30 %. V Kodani nás zaujalo např. to, že 75 % lidí, co jezdí na kole, jezdí i v zimě. K tomu přispívá i fakt, že když napadne sníh, jako první se čistí cyklostezky,” říká Michal Lehečka z AutoMatu.

Spolek AutoMat pak připravil pro účastníky exkurze několik komentovaných procházek. Hlavními garanty programu byli Vratislav Filler a Michal Lehečka z Laboratoře udržitelného urbanismu a Jan Haruda, vedoucí projektu Do práce na kole.

„Odbornou exkurzi pro zástupce měst považuji za skvělou příležitost se zamyslet nad věcmi, které se nám mohou zdát v našem prostředí nereálné. Chápu to jako inspiraci a možnost lépe porozumět svému okolí, vystrčit hlavu a rozhlédnout se kolem sebe. Zkušenosti z dalších zemí a také zážitek na vlastní kůži namíchali inspirativní mix k dalšímu rozvoji českých měst. Pro všechny zúčastněné je to velká motivace k další práci,“ popisuje Jan Haruda.

Celá akce vznikla ve spolupráci s Velvyslanectvím Dánského království v ČR pod záštitou pana velvyslance Ole Frijs-Madsena a dopravcem FlixBus. FlixBus je dálkový dopravce, pro kterého je udržitelná mobilita stěžejním tématem a který se do roku 2030 zavázal k uhlíkové neutralitě. Exkurzi pořádal spolek AutoMat (organizátor výzvy Do práce na kole a sousedských slavností Zažít město jinak).

Výstupy včetně videí a podrobnějších článků od spolku AutoMat, ale také zúčastněných novinářů, budou publikovány během několika dní.

Fotogalerii z exkurze najdete na našem Flickru.

8 jednoduchých, vědecky podložených způsobů, jak podpořit své duševní zdraví Duševní zdraví

8 jednoduchých, vědecky podložených způsobů, jak podpořit své duševní zdraví

8 jednoduchých, vědecky podložených způsobů, jak podpořit své duševní zdraví
Přijmout Květnovou výzvu můžete až do konce měsíce do práce na kole

Přijmout Květnovou výzvu můžete až do konce měsíce

Přijmout Květnovou výzvu můžete až do konce měsíce
Květnovou výzvu Do práce na kole zahájil s AutoMatem a BESIPem i ministr dopravy Kupka snídaně

Květnovou výzvu Do práce na kole zahájil s AutoMatem a BESIPem i ministr dopravy Kupka

Květnovou výzvu Do práce na kole zahájil s AutoMatem a BESIPem i ministr dopravy Kupka
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři