Na kole do práce a na zájezd s Kudrnou - Do práce na kole

Na kole do práce a na zájezd s Kudrnou

Na kole do práce a na zájezd s Kudrnou
29. 4. 2020, 9 min. čtení

Brněnská cestovní kancelář Kudrna patří už od roku 2018 k národním partnerům výzvy Do práce na kole. O tom, proč jsme to “dali dohromady”, jaká je v cestovce aktuálně situace a jaké bajkové zájezdy si letos nemáte nechat ujít, jsme si povídali s Mírou Turákem z Kudrny.

Mohl byste mi říct něco o začátcích Kudrny, kdy a kde jste vznikli?

Shodou okolností jsme se s rozhovorem trefili k takovému pěknému datu, protože v červnu to bude 40 let, co jsme dělali první výlet po tehdejším Československu. Už tehdy za tím byla myšlenka založit cestovní kancelář, ale samotná cestovka nakonec vznikla v roce 1992.

Jaká byla vaše původní vize? Jak jste se chtěli odlišit od ostatních?

Původní myšlenka vychází od zakladatele Vildy Dvořáka, který to bral jako touhu dostat se nějakým způsobem za hranice. Protože za komunismu nebylo moc možností kamkoliv vycestovat. Ještě před sametovou revolucí zorganizoval pár výprav třeba po Rumunsku, ale i Česku a Slovensku. Pak se otevřely hranice a najednou chtěli všichni někam ven a objevovat. Na naší cestovce bylo ale už od samého počátku zajímavé to, že jsme měli všechny zájezdy spojené s nějakou aktivitou – ne někam vyrazit a lehnout si tam na pláž. Naopak si spíš odepřít trochu komfortu, víc se soustředit na cestování, objevování a potkávání se s lidmi. Dnes to tak má spousta lidí, kteří cestují sami za sebe.

Když říkáte, že s podobnou vizí cestují lidé sami za sebe, tak v čem je to lepší když se rozhodnou cestovat s vámi?

Je to cestování s partou lidí a také s průvodcem, který konkrétní místo zná, celou dobu se o vás stará a má pro vás připravený program. Někdo možná nemá možnost či čas zjistit si všechno předem sám, nemá jazykové znalosti… My navíc cestování propojujeme s různými aktivitami jako kolo, turistika nebo například s různými adrenalinovými zážitky. V rámci Evropy s námi můžete vyrazit na spoustu cyklozájezdů i s vlastním kolem, a tak si užijete zajímavou destinaci a nemusíte se omezovat nabídkou v místních půjčovnách. Zásadní benefit je pak to, že jedete krajinou dál a dál několik dní na lehko a kompletní servis vám někdo zajistí – převeze vám zavazadla, ráno a večer uvaří apod.

Tým CK Kudrna při průzkumu nového zájezdu v Rakousku.

Máte v rámci cestovky partu lidi, ať už průvodců nebo dalších zaměstnanců, která funguje už řadu let a drží pohromadě?
Nejstaršímu průvodci je už přes 60 let a je s námi přes 30 let. Udržujeme si zdravé jádro 30-35 průvodců, kteří s námi jezdí víc než 20 let, ale celkem aktivně pracujeme asi s 200 průvodci. S dalšími lidmi se pracovně potkáváme někdy víc a někdy míň a každý rok do týmu přidáváme asi 10 lidí.

Jak to máte letos? Co děláte, plánujete, v jaké jste aktuálně situaci?

Mění se to ze dne na den, každopádně udělali jsme krizová opatřeni a začali připravovat nové české zájezdy jako alternativu k těm zahraničním. Ze začátku jsme měli trochu strach, ale nakonec jsme zjistili, že možností je v České republice hodně a že se dá vymyslet strašně moc věcí. Snažíme se přitom držet do poslední chvíle zahraniční zájezdy, které je reálné uskutečnit, a podle posledních zpráv to vypadá v řadě případů
docela nadějně. Všechno najdete na našem webu a sociálních sítích.

Co vám bylo před lety sympatické na projektu Do práce na kole, že jste se nás rozhodli podpořit?

Výzva Do práce na kole je výjimečný projekt, který měl u nás perfektní ohlas. Parta, která se motá kolem Kudrny, je svázaná s přírodou a s aktivním pohybem, takže to k nám dokonale sedí. Výzvu Do práce na kole jsme chtěli podpořit hlavně proto, že generuje aktivní a veselé lidi, se kterými je pak radost cestovat.

Kromě toho že jste naši partneři, vytvoříte letos i vlastní soutěžní tým a budete jezdit do práce na kole?

Máme přihlášené dva týmy, takže budeme zase bojovat vnitřní boje. Někteří kolegové jsou opravdu nažhavení a určitě se budeme hecovat. Někdo je schopný jezdit každý den, někomu jde spíš o kilometry.

Cestuje se tedy u vás do práce spíš na kole nebo pěšky?

Spíš se jezdí na kole, ale někdy to vezmeme i pešky. V květnu to budeme zřejmě kombinovat. Já jsem od začátku roku začal cíleně běhat 5 km na autobusovou zastávku a potom po Brně další 3 km. Takže jsem rád alespoň za těch 8 km. Na kole jsem jel dneska ráno 45 km a pak ještě kus vlakem, to je taky příjemná kombinace.

CK Kudrna má centrálu v Brně, jak se vám po Brně vlastně jezdí na kole? Jaký z toho máte pocit?

Mám srovnání s Prahou, protože když s ředitelem jedeme do Prahy, tak si bereme kola. Přijde nám to takhle přirozenější a rychlejší. A je pravda, že v Praze se mi asi jezdí líp než v Brně.

Jakto?

Už jsme si vychytali příjemné trasy. Kolikrát si to i protáhnu, nevystoupím třeba v Praze na Hlavním nádraží, ale v Libni a jedu skrz Libeň. To je fajn. I když je pravda že prodírat se provozem v úplném centru je trochu horší. Tomu se ale nevyhnu ani v Brně. Okolo Brna je super cyklostezka, která vede kolem řeky a lesem, ale v centru to není úplně příjemné.

V nabídce CK Kudrna je spoustu zájezdů pro milovníky kol. Jaké patří mezi nejoblíbenější?

Těch možností je velká spousta. Od jednoduchých cyklozájezdů typu Dunajská cyklostezka, Ennská cyklostezka nebo Korutany, což jsou spíš takové vyjížďkové záležitosti pro kohokoliv, až po těžké bajkové zájezdy. Třeba do Slovinska se dá jet i s partnerem různé výkonnostní kategorie. Jeden si dá náročnější variantu, druhý jednodušší a oba si to užijí úplně stejně. Potom máme speciality pro silničky i bajky, například italské Livigno. Mezi stálice patří taky Albánie nebo Rumunsko a hodně oblíbené je i Norsko. V rámci aktuální situace jsme ale nově přidali i zájezdy po ČR, třeba “14 osmitisícovek Vysočiny na kole“. Ty tisícovky jsou samozřejmě v decimetrech, ale je to pěkný zájezd v kategorii 3 – 4 náročnosti z pětistupňové škály. V oblasti Vysočiny máme připravený i bajkový workshop s edukační částí, jak se pohybovat v trailech, jak se neutavit do kopce atd. Podobnou akci pak připravujeme i v Bílých Karpatech.

Tým CK Kudrna při průzkumu nového zájezdu v Rakousku.

A já dodávám, že CK Kudrna věnovala i letos pro účastníky Do práce na kole řadu poukazů na zájezdy. Tak přejeme hodně štěstí naší oblíbené cestovce i vám v květnové výzvě.

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023 Cyklodoprava

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023
Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit? Květnová výzva

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?
GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU Květnová výzva

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři