Co se nám letos povedlo v Do práce na kole? - Novinky z AutoMatu

Co se nám letos povedlo v Do práce na kole?

Co se nám letos povedlo v Do práce na kole?
14. 11. 2022, 4 min. čtení

Do práce na kole, koloběžce, pěšky nebo poklusem. To je už 12 let heslo výzev, které jako spolek AutoMat každoročně pořádáme. Jak se nám dařilo letos? Přinášíme malou vánoční rekapitulaci.

Do „vlajkové” Květnové výzvy Do práce na kole – AutoMat se zapojilo téměř 25 000  účastníků a účastnic z celé republiky. Ti se buď nechali vyhecovat k vyzkoušení udržitelných způsobů dopravy vůbec poprvé, nebo jako zdatní cyklisté, cyklistky a pěší chtěli poukázat na důležitost aktivní mobility pro naše města. Anonymizovanými daty navíc přispěli k identifikaci problematických míst městské infrastruktury.

V číslech to pak vypadá tak, že jsme v květnu společně ujeli, nachodili a uběhli skoro 6,3 milionu km. To je delší vzdálenost než osmkrát na Měsíc a zpět. Tím jsme zároveň teoreticky ušetřili téměř 811 tun emisí CO2. Což je zhruba takové množství, jaké absorbuje 811 stromů za 100 let. Další zelené kilometry a ušetřené tuny emisí pak přidaly tisíce lidí, které se přihlásily do Lednové a Zářijové výzvy Do práce na kole.

Nejde ale jen o rekordní čísla. Důležité je hlavně to, že naprostá většina účastnic a účastníků výzvy chce v udržitelné dopravě pokračovat i po zbytek roku.

Motivujeme

Motivovali jsme také zaměstnavatele. V rámci speciální kategorie Cyklozaměstnavatel jsme oceňovali to, když vám ve firmě umožní bezpečně si zamknout kolo, osprchovat se nebo když uspořádají společný cyklovýlet či workshop.

Sledujeme také rozvoj infrastruktury pro lidi na kolech a pěší v regionech. Odměnili jsme Cykloměsto roku Do práce na kole. V kategorii Cykloskokan Do práce na kole město, které učinilo za poslední dobu největší pokrok. Vítězové vyhráli exkurzi do Mnichova, kde se mohou inspirovat příklady z odborné praxe.

Žádná z výzev Do práce na kole by se nemohla odehrát bez aktivních místních i firemních koordinátorů, účastnic a účastníků, ale také bez našich dárců a dárkyň. Podpořit výzvu a dlouhodobé snahy spolku AutoMat o lepší města můžete na nakrmteautomat.cz.

Přečtěte si také o dalších úspěších AutoMatu v roce 2022 – třeba se sousedskými slavnostmi Zažít město jinak, s Laboratoří udržitelného urbanismu nebo se vzděláváním.

Namotivovat sebe nebo své blízké k udržitelné dopravě můžete také koupí nejvýhodnějšího poukazu do výzvy Do práce na kole 2023.

Díky!

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023 Cyklodoprava

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023
Proč jezdit na kole či chodit pěšky a ještě za to platit? Co lidé oceňují na výzvě Do práce na kole? Cyklodoprava

Proč jezdit na kole či chodit pěšky a ještě za to platit? Co lidé oceňují na výzvě Do práce na kole?

Proč jezdit na kole či chodit pěšky a ještě za to platit? Co lidé oceňují na výzvě Do práce na kole?
Společenský klub proti lycře: Chvála slowbikingu Cyklodoprava

Společenský klub proti lycře: Chvála slowbikingu

Společenský klub proti lycře: Chvála slowbikingu
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři