Novinka: Podpořte svými kilometry další neziskové projekty - Do práce na kole

Novinka: Podpořte svými kilometry další neziskové projekty

Novinka: Podpořte svými kilometry další neziskové projekty
27. 4. 2020, 7 min. čtení

V posledních letech a zejména v ročníku 2019 nás překvapilo čím dál intenzivnější soutěžení a sbírání stovek a stovek kilometrů ve výzvě, která sama o sobě žádný apel na výkonnost neobsahuje. Někteří účastníci dokonce sbírali kilometry místo své práce, jiní si stěžovali na ty, kteří jeli „do práce“ o víkendu a dokonce se vyskytlo i pár soutěživců, kteří načítali kilometry v autě – to vše posunulo Do práce na kole za hranice toho, jak ho chápeme.

V ročníku 2020 proto chceme výzvu znovu přiblížit její původní myšlence – podpoře udržitelné mobility a navracení měst chodcům a cyklistům. V upravených pravidlech klademe větší důraz na pravidelnost, která se stává hlavní kategorií. Pokud patříte mezi výkonnostní jezdce či běžce, můžete letos sbírat kilometry i nadále, ale bez možnosti vyhrát hmotné ceny. Vaše kilometry pomůžou vytipovaným dobročinným projektům.

Jak se zapojím do Výkonnosti pro dobrou věc?

Do této výzvy „Výkonnost pro dobrou věc“ se může zapojit úplně každý bez ohledu na počet najetých kilometrů. Jak to tedy udělat? Po přihlášení do svého profilu označte projekt, pro který budete jezdit/běhat/chodit (v levém menu: “výkonnostní soutěže”). Každý váš květnový kilometr, který po té zaevidujete v systému se pak automaticky uloží na pomyslné konto tohoto projektu. Projekty můžete během května střídat. V červnu potom spočítáme výsledné podíly kilometrů všech účastníků této výzvy. Původně jsme chtěli mezi dobročinné projekty rozdělovat finanční částku od partnerů, ale vzhledem k aktuální situaci ve firmách zatím nevíme, jak to dopadne. Každopádně projekty můžete podpořit alespoň svou pozorností a třeba i příspěvkem přímo na jejich konta.

A které organizace či aktivity vás v této kategorii osloví?

Cyklorikša aneb Na kole v každém věku

Inspirací k tomuto projektu byla návštěva jednoho domova pro seniory v Kodani, kde je od roku 2015 činná lokální a zakládající buňka sdružení Cycling Without Age. Sdružení šíří do více než 40 zemí světa svou ústřední myšlenku:  Navracet lidem se sníženou mobilitou „právo mít vítr ve vlasech“.

Zakladatel hnutí Ole Kassow před lety pravidelně procházel kolem domova pro seniory v bývalé námořnické čtvrti Nyboder, až ho jednoho dne napadl jednoduchý, ale doposud nerealizovaný nápad: nabídnout seniorům a vedení jejich pečovatelské služby možnost vyjížděk na speciálně upraveném cargokole (tzv. trishaw).

Nápad se ujal a senioři si ho oblíbili. Umožňuje jim nejenom zvýšení jejich mobility, ale také třeba únik z osamělosti, prostor k seznámení a setkání se s přáteli. Budování vztahů, znovuzačleňování do komunity, sdílení příběhů a tempo, které dovoluje plně vnímat okolí, jsou ostatně jedny z hlavních principů projektu.

Zvolíte-li tuto variantu, přispějete k dalšímu rozšíření projektu i v ČR, konkrétně ke koupi elektrického cargokola a vytvoření sítě dobrovolníků – řidičů.

 

Fokus: Life is like a bike

Život je jako jízda na kole. Abyste udrželi rovnováhu, musíte se pohybovat.” (Albert Einstein)

Učiníte-li pohyb součástí svého každodenního života, přispějete tím své duševní rovnováze. To je motto jednoho z mnoha projektů organizace Fokus Praha, která je součástí Fokus ČR, největší neziskové organizace v ČR podporující lidi se zkušeností s duševním onemocněním.

O vlivu cyklistiky (a pohybu obecně) na fyzické zdraví existují tisíce článků, ale téma vlivu pohybu na zdraví psychické stojí možná zatím více ve stínu. Přitom fyzické a duševní zdraví jsou spojené nádoby. Člověk v dobré kondici dokáže snáze čelit problémům a lépe reaguje na změny, které život přináší.

Zkoumání vlivu pohybu na duševní zdraví je jen jednou z mnoha aktivit organizace Fokus Praha. Její hlavní náplní je podpora lidí s duševním onemocněním, tak, aby mohli mít sociální vztahy, rodinu, bydlení a práci. Organizace se dále zabývá vzděláváním veřejnosti a vytvářením pracovních příležitostí pro lidi, kteří  jsou na trhu práce hendikepovaní.

Volbou tohoto projektu podpoříte pohybové aktivity lidí s vážným duševním onemocněním.

 

Na kole dětem – nadační fond Josefa Zimovčáka

Na kole dětem je projektem podporujícím onkologicky nemocné děti, který vznikl v roce 2010 jako benefiční součást stejnojmenné sportovní akce.

Na podporu těmto dětem vyráží každoročně peloton v čele s Josefem Zimovčákem na vysokém kole, následovaným ostatními cyklisty. Nejde o závod, ale dobročinnou jízdu. Můžete jet také, a to jakkoliv dlouho a jakkoliv daleko, klidně jen několik stovek metrů, celou etapu nebo celou cyklotour. Startovné je dobrovolné a platí se do pokladničky – veřejné nadační sbírky při zastávkách v hostitelských městech, kde se odehrává i doprovodný kulturní program.

Volbou projektu Josefa Zimovčáka podpoříte onkologicky nemocné děti, především pak zajištění sportovních aktivit a rekondičních pobytů, které usnadňují dětem a jejich rodičům překonávat traumata způsobená těžkou nemocí.

Letošní cyklojízda se uskuteční v pozměněné podobě a o trochu později, než bylo v plánu, ale podpořit nadační fond můžete i přesto. Veškeré aktuality najdete na webu Na kole dětem.

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023 Cyklodoprava

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023
Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit? Květnová výzva

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?
GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU Květnová výzva

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři